Fasolka po bretońsku

porcji Czas przygotowania około 45minut
porcji Czas przygotowania około 45minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Cebulę pokrój w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, dodaj cebulę wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Smaż przez 5 – 8 minut do czasu, aż cebula się zeszkli.
  2. Do podsmażonej cebuli dodaj wszystkie pozostałe składniki poza fasolą. Dokładnie wymieszaj i duś przez 5 – 8 minut, następnie dodaj fasolę i gotuj 15 – 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z dobrym chlebem pamiętając, że najlepiej smakuje następnego dnia.
  3. Dodatkowa wskazówka: 6 szklanek ugotowanej suchej fasoli, to 3 szklanki suchej fasoli, którą następnie trzeba namoczyć i ugotować. To też tyle samo co 4 puszki białej fasoli.

Ten przepis na Fasolkę po bretońsku pochodzi z blogu Jadłonomia.

Foto © shaiith, Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa