porcji – Czas przygotowania około 45minut |
porcji – Czas przygotowania około 45minut
Składniki
- 6 szklanek ugotowanej białej fasoli 4 puszki białej fasoli
- 1 cebula
- 6 liści laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- olej roślinny do smażenia
- 500 g przecieru pomidorowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2-3/4 szklanki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki pietruszki
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/4 łyżeczki Chili
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, dodaj cebulę wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Smaż przez 5 – 8 minut do czasu, aż cebula się zeszkli.
- Do podsmażonej cebuli dodaj wszystkie pozostałe składniki poza fasolą. Dokładnie wymieszaj i duś przez 5 – 8 minut, następnie dodaj fasolę i gotuj 15 – 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z dobrym chlebem pamiętając, że najlepiej smakuje następnego dnia.
- Dodatkowa wskazówka: 6 szklanek ugotowanej suchej fasoli, to 3 szklanki suchej fasoli, którą następnie trzeba namoczyć i ugotować. To też tyle samo co 4 puszki białej fasoli.
Ten przepis na Fasolkę po bretońsku pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © shaiith, Adobe Stock