Składniki
- 1 kalafior
- 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody z gotowania kalafiora
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 szklanki płatków drożdżowych opcjonalnie, choć warto!
- pieprz
- sól
- 300 g fettucine lub innego ulubionego makaronu
- 200 g pieczarek opcjonalnie
- kilka suszonych pomidorów opcjonalnie
- kilka oliwek opcjonalnie
Składniki
|
Przygotowanie
- Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedź, a jeśli nie używasz mleka, to uprzednio odlej pół szklanki wody z gotowania. Do kalafiora dodaj mleko lub wodę, rozgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sok z cytryny, płatki drożdżowe oraz przyprawy. Zmiksuj na gładko. Gotowe!
- Podawaj z makaronem, a jeśli chcesz wzbogacić danie, do sosu możesz dodać podsmażone uprzednio pieczarki, suszone pomidory oraz oliwki. Smacznego!
Ten przepis na Fettucine z kalafiorowym soses Alfredo pochodzi z blogu Vege z miłością.
Foto © Jacek Chabraszewski - Adobe Stock