Fettucine z kalafiorowym sosem Alfredo
Kalafiorowe Alfredo jest lekkie, łatwe i przepyszne. Lekkie, bo choć sos jest gęsty i kremowy, to nie zawiera ani grama tłuszczu. Łatwe, bo wystarczy wszystkie składniki zblendować, zaś przygotowanie dania zajmie mniej więcej tyle czasu, co ugotowanie kalafiora i makaronu.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedź, a jeśli nie używasz mleka, to uprzednio odlej pół szklanki wody z gotowania. Do kalafiora dodaj mleko lub wodę, rozgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sok z cytryny, płatki drożdżowe oraz przyprawy. Zmiksuj na gładko. Gotowe!
  2. Podawaj z makaronem, a jeśli chcesz wzbogacić danie, do sosu możesz dodać podsmażone uprzednio pieczarki, suszone pomidory oraz oliwki. Smacznego!
Pozostałe informacje

Ten przepis na Fettucine z kalafiorowym soses Alfredo pochodzi z blogu Vege z miłością.

Foto © Jacek Chabraszewski – Adobe Stock