porcje – Czas przygotowania około 1godziny |
porcje – Czas przygotowania około 1godziny
Składniki
- 500 g boczniaków
- 1 mała pietruszka
- 1 mała marchewka
- 1/4 dużego selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 2 l wody
- sól
- czarny pieprz
- kilka łyżek oleju
Składniki
|
Przygotowanie
- Boczniaki oczyść starannie papierowym ręcznikiem, pokrój w paseczki. Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę drobno posiekaj.
- Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i duś przez 15 minut na niedużym ogniu.
- Kiedy warzywa się podduszą wsyp pozostałe przyprawy oraz wodę z łyżeczką soli. Gotuj pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
Ten przepis na Flaczki z boczniaków pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © Jadłonomia.