Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych bezglutenowe - wersja bez glutenu
- 250 ml wody lub więcej
- kilka kropel oleju do wysmarowania gofrownicy
- syrop klonowy/cukier/ksylitol do ciasta; opcjonalnie
- cukier puder/ksylitol do posypania
- owoce lub inne dodatki
Składniki
|
Przygotowanie
- Płatki owsiane wsyp do miski. Mieszając, powoli dolewaj wodę (tyle, żeby powstało gęste ciasto). Wsyp dodatki, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, żeby płatki zmiękły. Jeżeli chcesz, masę możesz dosłodzić. Tu za cukier posłużyły słodkie dodatki.
- Gofrownicę posmaruj olejem i rozgrzej. Nałóż porcję „ciasta” i zapiecz kilka minut (aż gofrownicę da się łatwo otworzyć). Posyp sezonowymi owocami i cukrem pudrem/ksylitolem.
- Do owsianych gofrów możesz dodać ulubione składniki: orzechy, suszone owoce, nasiona, wiórki kokosowe. Polecamy wariant: nasiona chia, rodzynki, utarte jabłko i cynamon. Smacznego!
Ten przepis na Owsiane gofry pochodzi z blogu Veganbanda.
Foto © Veganbanda.