Składniki
- 1/2 - 1 ananas
- słodki sos chili
- orzeszki ziemne posiekane
- sezam biały lub czarny, według uznania
- szczypior lub cebula dymka, posiekany
Składniki
|
Przygotowanie
- Ananasa pokrój na średnie lub duże kawałki. Dobrej jakości patelnię (grillową lub zwykłą) z nieprzywierającą powłoką porządnie rozgrzej (bez dodawania tłuszczu) na dużym ogniu i wrzuć ananasa – w tym momencie powinno być słychać syczenie, to znak, że patelnia była odpowiednio gorąca. Ananasa smaż na średnim ogniu po kilka minut z obu stron, aż na jego powierzchni pojawią się brązowe paski. Gorące kawałki owoca przełóż do miski, dodaj dowolną ilość słodkiego sosu chili, orzechy, sezam oraz posiekaną dymkę i wymieszaj.
- Podawaj na ciepło lub na zimno np. z ryżem brązowym, kaszą jaglaną lub komosą ryżową.
Ten przepis na Grillowany ananas w sosie chili pochodzi z blogu wegepedia.
Foto © wegepedia