porcje – Czas przygotowania około 30minut |
porcje – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Ciasto do naleśników:
- 150 g mąki gryczanej
- 250 ml mleka sojowego naturalne lub waniliowe
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- olej roślinny neutralny, do smażenia naleśników
Karmel daktylowy
- 100 g daktyli bez pestek
- 125 ml mleka migdałowego
- 1 szczypta soli
Składniki
Ciasto do naleśników:
Karmel daktylowy
|
Przygotowanie
- Namocz daktyle w ciepłej wodzie przez 30 minut.
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj w misce. Ciasto powinno być klejące i dosyć płynne.
- Następnie rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj trochę oleju. Smaż naleśniki z obu stron do uzyskania złocistej barwy.
- Namoczone daktyle zmiksuj z mlekiem migdałowym i solą w mikserze do uzyskania kremowej konsystencji. Teraz pokrój banana w plasterki i zawiń je w naleśniki, po czym polej karmelem daktylowym.
Ten przepis na Gryczane naleśniki z bananem i karmelem daktylowym pochodzi z książki »Clean Eating vegan«, autor: Patrick Bolk.
Foto © Peredniankina - Adobe Stock