Grzybki marynowane

średnie słoiki Czas przygotowania około 30minut
średnie słoiki Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Grzyby dokładnie oczyść, większe pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę.
  2. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć grzyby z cebulą i gotuj przez ok. 10-15 minut. Następnie odcedź i zostaw do wystygnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj zalewę: zagotuj wodę, ocet, cukier, sól oraz resztę przypraw i gotuj przez kilka minut ciągle mieszając.
  4. Grzyby wraz z cebulą powkładaj do suchych i wysterylizowanych słoików. Zalej gorącą zalewą, dokładnie zakręć i odstaw dnem do góry. Po wystygnięciu wstaw do domowej spiżarni.
  5. Marynatę można dowolnie modyfikować, np. dodać papryczki chili w celu nadania ostrego smaku, z kolei goździki, cynamon i kardamon nadadzą słodko- korzennego smaku.

Ten przepis na "Grzybki marynowane" został przygotowany specjalnie dla kampanii Tydzień na Weganie.

Foto: © alicja neumiler- Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa