średnie słoiki – Czas przygotowania około 30minut |
średnie słoiki – Czas przygotowania około 30minut
Przygotowanie
- Grzyby dokładnie oczyść, większe pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę.
- Zagotuj wodę w garnku, wrzuć grzyby z cebulą i gotuj przez ok. 10-15 minut. Następnie odcedź i zostaw do wystygnięcia.
- W tym czasie przygotuj zalewę: zagotuj wodę, ocet, cukier, sól oraz resztę przypraw i gotuj przez kilka minut ciągle mieszając.
- Grzyby wraz z cebulą powkładaj do suchych i wysterylizowanych słoików. Zalej gorącą zalewą, dokładnie zakręć i odstaw dnem do góry. Po wystygnięciu wstaw do domowej spiżarni.
- Marynatę można dowolnie modyfikować, np. dodać papryczki chili w celu nadania ostrego smaku, z kolei goździki, cynamon i kardamon nadadzą słodko- korzennego smaku.
Ten przepis na "Grzybki marynowane" został przygotowany specjalnie dla kampanii Tydzień na Weganie.
Foto: © alicja neumiler- Adobe Stock