porcji |
porcji –
Składniki
- 6 łyżek glutenu pszennego
- woda przegotowana
- kilka kropel octu balsamicznego
- 1 łyżeczka Chili
- 1 łyżeczka kozieradki mielonej
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula posiekana w drobną kostkę
- 100-200 g pieczarek pokrojonych niezbyt drobno
- 1 średni bakłażan pokrojony w większą kostkę
- 1-2 papryki np: pół zielonej, czerwonej i żółtej
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 - 1 szklanki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki naturalnego jogurtu sojowego
- świeży koperek
- przyprawy np.: sos sojowy, chili, pieprz, kminek mielony
Składniki
|
Przygotowanie
- Na dużej patelni/woku/garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i pieczarki. Smaż do lekkiego zeszklenia i przełóż do miseczki.
- Gluten pszenny połącz z chilli i kozieradką, dodaj chlust wody i wyrób ciasto, ew. dolewając wody. Z powstałej masy uformuj długi wałeczek i nożyczkami potnij go na 1-2 cm kawałki. Każdy z kawałeczków ułóż osobno (nie powinny się stykać, bo się skleją) i spryskaj lub polej odrobiną octu balsamicznego. Wrzuć na patelnię, na której smażyła się cebulka z pieczarkami. Smaż do lekkiego zrumienienia z obu stron (nie dodawaj już żadnego tłuszczu!). Do zrumienionego seitana dodaj usmażone wcześniej: cebulkę i pieczarki oraz pozostałe warzywa: paprykę oraz bakłażan. Całość duś pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolej przegotowaną wodę.
- Gdy wszystkie składniki już zmiękną dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Następnie stale mieszając dodaj jogurt oraz posiekany drobno koper. Duś do uzyskania gęstej konsystencji. Podawaj z ryżem/kaszą/ziemniakami/makaronem.