Idealna tajska zupa Tom-kha

porcje Czas przygotowania około 65minut
porcje Czas przygotowania około 65minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Marchew, czosnek i cebulę obierz. Cebulę pokrój na 4 ćwiartki, czosnek przekrój na pół. Imbir pokrój na paski, trawie cytrynowej utnij twarde białe końcówki i przekrój na pół. Wrzuć warzywa do garnka, dodaj 1 papryczkę chilli pokrojoną na plasterki, dorzuć liście kafiru, sól, kurkumę i cukier po czym zalej mlekiem kokosowym. Z kolendry odetnij łodyżki i wrzuć do garnka, zostawiając listki na potem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut po czym dolej wody i gotuj przez kolejne 20 minut. Po tym czasie przecedź zupę przez sitko przelewając do innego garnka.
  2. Tofu pokrój na większe kwadraty i podsmaż na oleju sezamowym i łyżce sosu sojowego.
  3. Do zupy dolej sosu sojowego, dorzuć pokrojone w paski grzyby, pokrojone na mniejsze kawałki kukurydze i gotuj 10 minut.
  4. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź.
  5. Przelej do miseczek, dodaj makaron, tofu i przekrojone cebulki dymki. Posyp posiekanymi listkami kolendry i dodaj cienko pokrojone plasterki chilli.

Ten przepis na Idealną supe tajską Tom-kha pochodzi z blogu veganlove.

Zdjęcie: @vm2002

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa