porcje – Czas przygotowania około 1godziny |
porcje – Czas przygotowania około 1godziny
Składniki
Pulpety
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy zmielona
- 1 łyżeczka Garam masala
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml wody
- 2 łyżki jogurtu roślinnego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 130 g brokułu drobno pokrojony
- 100 g cebuli czerwona, drobno posiekana
- 1 papryczka chili ostra, zielona, drobno posiekana
Sos jogurtowy
- 275 g jogurtu roślinnego np. jogurt migdałowy
- 35 g mąki z ciecierzycy
- 3/4 łyżeczki kurkumy zmielona
- 1/2 łyżeczki soli
- 360 ml wody
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka kminku zmielony
- kawałek imbiru około 1,5 cm, bardzo drobno posiekany
- 4 ząbki czosnku bardzo drobno posiekany
- 1/3 łyżeczki kozieradki
- 3 papryczki chili suszone, czerwone lub płatki chili
- 1/8 łyżeczki Asant inaczej Asafetyda
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
Składniki
Pulpety
Sos jogurtowy
|
Przygotowanie
- Na pulpety: podgrzej piekarnik do 220 stopni. W misce wymieszaj dobrze mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową, zmieloną kurkumę, Garam Masala, sól i proszek do pieczenia. Dodaj wodę, jogurt roślinny i olej i wszystko wymieszaj aż powstanie gęsto-płynna masa. Jeśli potrzeba dolej więcej wody lub dodaj jeszcze mąki z ciecierzycy.
- Brokół, cebulę i chili dodaj do masy i dobrze wymieszaj aby wszystkie warzywa były pokryte masą. Następnie "kluchy" z masy o wielkości dwóch łyżek ułóż (w odstępach od siebie) na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Spryskaj trochę olejem i wstaw do nagrzanego piekarnika na siedemnaście do dziewiętnastu minut. Po czym przełóż na około 30 sekund na górny poziom pod sam grill, aby góra pulpetów trochę się przypiekła.
- Aby zrobić jogurtowy sos: wlej do miski jogurt roślinny, mąkę z ciecierzycy, zmieloną kurkumę i sól i wymieszaj wszystko trzepaczką na gładko. Następnie dolej wody i wymieszaj, tak aby uzyskać konsystencję płynnej masy.
- Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż kminek na gorącym oleju przez 30 sekund. Dodaj imbir, czosnek, ziarna kozieradki, czerwone chili i asant i od czasu do czasu mieszając smaż, aż czosnek uzyska złocisty kolor. Dodaj teraz pieprz cayenne i mieszając jeszcze chwilę smaż.
- Dodaj parę kropli wody, aby zredukować temperaturę na patelni. Zmniejsz ogień na średnio-mały. Teraz dodaj jogurt, wszystko razem zagotuj i od czasu do czasu mieszając gotuj przez około 12-14 minut. Jogurt powinien mocno zgęstnieć. Jeśli jednak wolisz bardziej płynną konsystencję - dolej trochę wody.
- Gotuj jogurt jeszcze przez 5 minut, tak aby mąka z ciecierzycy dobrze się rozpuściła. Według uznania dopraw solą i przyprawami. Dla bardziej kwaśnego smaku dodaj trochę soku z cytryny. Pulpety serwuj zanurzone w sosie jogurtowym lub sos jogurtowy obok do polania. Dla urozmaicenia: łyżeczkę oleju podgrzej na małej patelni na średnim ogniu, dodaj 1/2 łyżeczkę pieprzu cayenne i takim rozgrzanym i doprawionym olejem polej po jogurcie i pulpetach.
Ten przepis na Indyjskie pulpety brokułowe z jogurtowym sosie pochodzi z książki »Vegane indische Küche« autorki: Richa Hingle.
Foto © Richa Hingle