porcji – Czas przygotowania około 20minut plus 1 dzień oczekiwania |
porcji – Czas przygotowania około 20minut plus 1 dzień oczekiwania
Składniki
Składniki na łososiową marchewkę
- 440 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka pasty miso
- 3 łyżki papryki w proszku słodkiej
- 1 arkusz nori
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki soli morskiej wędzonej
- 1 cytryna wyciśniety sok
- 5 marchewek duże, obrane
Składniki na "serek śmietankowy"
- 125 g nerkowców
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szczypta soli i białego pieprzu
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 120 ml wody
Do serwowania
- 6 kromek chleba żytniego
- plasterki cytryny
- 3 łyżki kaparów
- 1 garść świeżego kopru
Składniki
Składniki na łososiową marchewkę
Składniki na "serek śmietankowy"
Do serwowania
|
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na łososiową marchewkę, z wyjątkiem marchwi wymieszać w garnku i zagotować. Następnie obniżyć temperaturę i gotować jeszcze przez 10 minut, w celu lepszego wydobycia aromatów.
- W międzyczasie pokruj obieraczką marchewkę na drobne paski i umieść w żaroodpornej misce. Jeszcze gorący bulion przelej przez drobne sito na marchewkę. Tak przygotowane marchewki będa lekko ugotowane. Poczekaj, aż rosół ostygnie, następnie przykryj folią spożywczą lub napełnij nimi wysterylizowane naczynia. Marchew w bulionie pozostaw w lodówce na co najmniej jeden dzień (lub nawet do 7 dni). Bulion zadziała jak marynata.
- W przypadku "sera śmietankowego" namocz orzechy nerkowca we wrzącej wodzie przez 15 minut. Odcedź wodę i zmiksuj odsączone orzechy wraz z innymi składnikami w mikserze do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie od razu użyj serka lub przechowywać w hermetycznie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni w lodówce.
- Do podania, utostuj chleb żytni i pokrój go małe kawałki. Kawałki chleba obficie posmaruj "serem śmietankowym". Ułóż wędzonego łososia (dobrze odsączonego) na wierzchu i udekoruj cytrynami, kaparami i koperkiem.
Ten przepis na kanapki z łososiową marchewką pochodzi z książki: Gaz Oakley »Vegan Christmas«.
Foto © Simon Smith