Kanapki z łososiową marchewką

porcji Czas przygotowania około 20minut plus 1 dzień oczekiwania
porcji Czas przygotowania około 20minut plus 1 dzień oczekiwania
Składniki
Składniki na łososiową marchewkę
Składniki na "serek śmietankowy"
Do serwowania
Składniki
Składniki na łososiową marchewkę
Składniki na "serek śmietankowy"
Do serwowania
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki na łososiową marchewkę, z wyjątkiem marchwi wymieszać w garnku i zagotować. Następnie obniżyć temperaturę i gotować jeszcze przez 10 minut, w celu lepszego wydobycia aromatów.
  2. W międzyczasie pokruj obieraczką marchewkę na drobne paski i umieść w żaroodpornej misce. Jeszcze gorący bulion przelej przez drobne sito na marchewkę. Tak przygotowane marchewki będa lekko ugotowane. Poczekaj, aż rosół ostygnie, następnie przykryj folią spożywczą lub napełnij nimi wysterylizowane naczynia. Marchew w bulionie pozostaw w lodówce na co najmniej jeden dzień (lub nawet do 7 dni). Bulion zadziała jak marynata.
  3. W przypadku "sera śmietankowego" namocz orzechy nerkowca we wrzącej wodzie przez 15 minut. Odcedź wodę i zmiksuj odsączone orzechy wraz z innymi składnikami w mikserze do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie od razu użyj serka lub przechowywać w hermetycznie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni w lodówce.
  4. Do podania, utostuj chleb żytni i pokrój go małe kawałki. Kawałki chleba obficie posmaruj "serem śmietankowym". Ułóż wędzonego łososia (dobrze odsączonego) na wierzchu i udekoruj cytrynami, kaparami i koperkiem.

Ten przepis na kanapki z łososiową marchewką pochodzi z książki: Gaz Oakley »Vegan Christmas«.

Foto © Simon Smith

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa