porcje – Czas przygotowania około 30minut |
porcje – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 100 g popcornu ziarna kukurydzy
- 1 łyżka roślinnego masła lub oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
Składniki
|
Przygotowanie
- Olej kokosowy rozgrzej w dużym garnku z pokrywką na średnim ogniu. Dodaj ziarna popcornu, wymieszaj i przykryj. Potrząsaj garnkiem co 20 sekund, aby równomiernie podgrzać ziarna. Po 1-2 minutach ziarna powinny zacząć pękać. Gdy popcorn będzie gotowy, zdejmij garnek z ognia.
- Do mniejszego rondelka dodaj masło roślinne lub olej kokosowy i syrop klonowy. Delikatnie zagotuj przez 2 minuty, cały czas mieszając. (Uwaga, nie zdejmuj zbyt szybko z ognia, ponieważ cukier i olej nie stwardnieją i nie będą chrupiące po dodaniu do popcornu, ale uważaj również, aby nie przegotować, ponieważ cukier może się przypalić.)
- Zdejmij rondel z ognia i dodaj wanilię, proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
- Polej popcorn sosem karmelowym i wymieszaj. Rozłóż popcorn na papierze do ostygnięcia przez 5-10 minut.