Kaszotto z kurkami

Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek bardzo dokładnie posiekaj. Na dnie dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 1 – 2 minuty. Następnie dodaj czosnek, zamieszaj i wsyp kaszę gryczaną. Smaż przez kolejną minutę, po czym wlej bulion i patelnię przykryj, gotuj przez około 15 minut do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn.
  2. Kiedy kasza jest prawie gotowa w czajniku zagotuj wodę. Kurki umyj w zimnej wodzie, osusz i pokrój na połówki; a pomidora natnij, włóż do miski i wlej zagotowaną wodę. Po chwili wyjmij, obierz i posiekaj.
  3. Odkryj patelnię z kaszą, dolej łyżkę oleju i porządnie rozgrzej. Wrzuć kurki, smaż 2 – 3 minuty na dużym ogniu, a na koniec dodaj posiekanego pomidora, sól i czarny pieprz. Duś przez 5 minut, podawaj ze świeżą pietruszką i płatkami drożdżowymi.
  4. Dodatkowe wskazówki: Kaszotto nie może się nie udać, ale kluczowe jest dodanie do ugotowanej kaszy oleju i ponowne rozgrzanie – kurki, jak wszystkie grzyby, lubią być smażone, szybko i intensywnie. W przeciwnym wypadku będą gąbczaste i nijakie w smaku. Jeśli nie masz płatków drożdżowych możesz kaszotto podawać z pietruszką i posiekanym, suszonym pomidorem.

Ten przepis na Kaszotto z kurkami pochodzi z blogu Jadłonomia.

Foto © Jadłonomia.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa