Kebab w chlebku pita

porcje Czas przygotowania około 20minut
porcje Czas przygotowania około 20minut
Składniki
Do środka chlebka pita
Marynata do krajanki sojowej
Sos Tzatziki
Składniki
Do środka chlebka pita
Marynata do krajanki sojowej
Sos Tzatziki
Przygotowanie
  1. Namocz krajankę sojową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty i przypraw do smaku, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać bardziej pikantny czy łagodniejszy smak. Namoczone kotlety sojowe pozostaw na kilka godzin do zamarynowania. Jeśli użyjesz gotowego wegańskiego gyrosa, ten krok możesz pominąć. Posiekaj warzywa do nadzienia i odłóż na bok. Do sosu tzatziki bardzo drobno posiekaj ząbki czosnku i korniszony i wymieszaj z jogurtem roślinnym. Dopraw do smaku koprem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Usmaż kotlety sojowe. Podgrzej chlebki pita i ostrożnie je wypełnij. Podawaj na ciepło.

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji projektu "Tydzień na weganie".

Zdjęcie © – Dar1939 Adobe-Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa