porcje – Czas przygotowania około 20minut |
porcje – Czas przygotowania około 20minut
Składniki
Do środka chlebka pita
- 4 szt. chlebków pita są dostępne w większości supermarketów
- 200 g krajanki sojowej
- 2 pomidory
- 1 mały ogórek
- 1 cebula czerwona
- 2 papryki
- 160 g białej kapusty
- 160 g czerwonej kapusty
- 160 g sałaty
Marynata do krajanki sojowej
- pieprz ilość w zależności od preferencji
- sól ilość w zależności od preferencji
- pół łyżeczki chilli w płatkach
- 2 łyżeczki tymianku
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa sosu sojowego
- pół łyżeczki pasty harissa
Sos Tzatziki
- 8 łyżek stołowych jogurtu roślinnego
- 4 ząbki czosnku ilość można zmodyfikować w zależności od smaku
- 2 małe korniszony
- koper
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Składniki
Do środka chlebka pita
Marynata do krajanki sojowej
Sos Tzatziki
|
Przygotowanie
- Namocz krajankę sojową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty i przypraw do smaku, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać bardziej pikantny czy łagodniejszy smak. Namoczone kotlety sojowe pozostaw na kilka godzin do zamarynowania. Jeśli użyjesz gotowego wegańskiego gyrosa, ten krok możesz pominąć. Posiekaj warzywa do nadzienia i odłóż na bok. Do sosu tzatziki bardzo drobno posiekaj ząbki czosnku i korniszony i wymieszaj z jogurtem roślinnym. Dopraw do smaku koprem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Usmaż kotlety sojowe. Podgrzej chlebki pita i ostrożnie je wypełnij. Podawaj na ciepło.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji projektu "Tydzień na weganie".
Zdjęcie © – Dar1939 Adobe-Stock