porcji – Czas przygotowania około 10minut |
porcji – Czas przygotowania około 10minut
Składniki
- 150 ml aquafaby ilość z 1 puszki ciecierzycy
- 200 g wiórków kokosowych
- 60 g cukru lub innego słodzika
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki
|
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 180ºC. Aquafabę przelej do osobnej miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę (przez ok 7-10 minut). Pod koniec stopniowo dodawaj cukier i mąkę ziemniaczaną po łyżce cały czas ubijając. Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.
- Kiedy piana będzie idealnie gęsta dodaj wiórki kokosowe i bardzo delikatnie wymieszaj składniki razem, uważając żeby piana nie opadła.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj ciasteczka o kulistym kształcie i wielkości orzecha włoskiego. Piecz ciasteczka w 180ºC przez ok. 15 minut.
© Zdjęcie: Olena Rudo, Adobe Stock