Kokosowe curry z dynią i ciecierzycą

porcje Czas przygotowania około 45minut
porcje Czas przygotowania około 45minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Podgrzej trochę oleju w dużym garnku lub woku na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodaj cebulę. Smaż przez 3-5 minut aż do uzyskania przezroczystości. Teraz dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
  2. Wmieszać marchewki i pomidory. W razie potrzeby dodaj więcej oleju. Częściowo przykryj garnek i gotuj przez 5-8 minut, aż marchew będzie trochę bardziej miękka.
  3. Następnie dodać i wymieszać puree z dyni, ciecierzycy, mleko kokosowe, wodę i przyprawy.
  4. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż marchewka będzie gotowa.
  5. Podawaj z ryżem, quinoą, kaszą gryczaną lub innymi zbożami. Skrop każdą podaną porcję sokiem z limonki.

Ten przepis na Asia Bolognese pochodzi z bloga "Emilie Eats"

Foto ©  Emilie Eats

 

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa