porcje – Czas przygotowania około 45minut |
porcje – Czas przygotowania około 45minut
Składniki
- 1 cebula żółta, grubo pokrojona
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 marchewki drobno posiekane
- 300 g pomidorów posiekanych
- 400 g purre z dyni
- 1 puszka ciecierzycy odsączona i wypłukana
- 1 łyżka curry przyprawy
- 0,5 łyżki imbiru mielonego
- 0,5 łyżki soli
- 0,25 łyżki pieprzu mielonego
- 0,25 łyżki kurkumy
- 0,25 łyżki cynamonu
- 1/8 łyżki pieprzu cayenne
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 240 ml wody
- 0,5 limonki
Składniki
|
Przygotowanie
- Podgrzej trochę oleju w dużym garnku lub woku na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodaj cebulę. Smaż przez 3-5 minut aż do uzyskania przezroczystości. Teraz dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
- Wmieszać marchewki i pomidory. W razie potrzeby dodaj więcej oleju. Częściowo przykryj garnek i gotuj przez 5-8 minut, aż marchew będzie trochę bardziej miękka.
- Następnie dodać i wymieszać puree z dyni, ciecierzycy, mleko kokosowe, wodę i przyprawy.
- Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż marchewka będzie gotowa.
- Podawaj z ryżem, quinoą, kaszą gryczaną lub innymi zbożami. Skrop każdą podaną porcję sokiem z limonki.