osób – Czas przygotowania około 20minut |
osób – Czas przygotowania około 20minut
Składniki
Na sałatkę
- 400 g cukinii
- 1 kalarepa duża
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 garście szpinaku lub innej zieleniny
- 2 cebule dymki pokrojone w piórka
- 1 garść liści bazylii posiekanych
Na dressing
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka z dwóch cytryn
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki wody
- 12 plasterków suszonych pomidorów namoczonych przez 2 godziny i pokrojonych w kostkę
- 4 łyżki rozmarynu świeżego, posiekanego
- 1 łyżka syropu z agawy
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku posiekanego
Składniki
Na sałatkę
Na dressing
|
Przygotowanie
- Cukinie, kalarepę i papryki pokrój w cienki makaron za pomocą tarki spiralnej, krajalnicy typu Julienne lub mandoliny.
- Makaron warzywny przełóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki.
- Aby przygotować dressing, wymieszaj wszystkie składniki razem w misce. Gotowy dressing dodaj do sałatki tuż przed podaniem.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt / Rieke Petter (Instagram: Paralipomena)