Koperkowy pasztet wegański

Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Seler ugotuj do miękkości w wodzie z liściem laurowym, zielem, solą i odrobiną sosu sojowego. Powinien być dobrze ugotowany o masłowej konsystencji. Gdy przestygnie, obierz go ze skóry i drobno pokrój. W dużej misce zblenduj go na puree.
  2. Kaszę gryczaną ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, a przede wszystkim dokładnie wypłucz przed gotowaniem. Pamiętaj, żeby posolić wodę.
  3. Pory pokrój w półksiężyce, cebulę w kostkę, czosnek posiekaj. Na rozgrzanym oleju podsmaż aż zmiękną. Dodaj soli i pieprzu.
  4. Dodaj usmażone warzywa do selera i ponownie zblenuj. Dodaj kaszę, posiekany koperek, przyprawy (sól, pieprz, sos sojowy) i znów zblenduj. Sprawdź smak i ewentualnie znów dopraw.
  5. Piecz w 180C przez 50-60 minut.

Ten przepis na Koperkowy pasztet wegański pochodzi z blogu pommes pommes.

Foto © Edalin - Adobe Stock

 

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa