Koperkowy pasztet wegański
Ten Koperkowy pasztet wegański z białej kaszy gryczanej i selera jest mocno ziołowy, ale delikatny w smaku. Wspaniale będzie się komponował z ostrą rzeżuchą czy chrzanem, a także musztardą.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Seler ugotuj do miękkości w wodzie z liściem laurowym, zielem, solą i odrobiną sosu sojowego. Powinien być dobrze ugotowany o masłowej konsystencji. Gdy przestygnie, obierz go ze skóry i drobno pokrój. W dużej misce zblenduj go na puree.
  2. Kaszę gryczaną ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, a przede wszystkim dokładnie wypłucz przed gotowaniem. Pamiętaj, żeby posolić wodę.
  3. Pory pokrój w półksiężyce, cebulę w kostkę, czosnek posiekaj. Na rozgrzanym oleju podsmaż aż zmiękną. Dodaj soli i pieprzu.
  4. Dodaj usmażone warzywa do selera i ponownie zblenuj. Dodaj kaszę, posiekany koperek, przyprawy (sól, pieprz, sos sojowy) i znów zblenduj. Sprawdź smak i ewentualnie znów dopraw.
  5. Piecz w 180C przez 50-60 minut.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Koperkowy pasztet wegański pochodzi z blogu pommes pommes.

Foto © pommes pommes.