średni sloik – Czas przygotowania około 1godzina |
średni sloik – Czas przygotowania około 1godzina
Składniki
- 100 g kotletów sojowych jedno opakowanie
- 4 cebule
- 200 g rodzynek 1 filiżanka
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 190 g
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 0,5 łyżeczki Chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka cukier/ksylitol/erytrol
- szczypta soli
- olej rzepakowy do podsmażenia
Zalewa octowa
- 1 szklanka ocet
- 3 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- kilka sztuk ziela angielskiego
- kilka sztuk pieprzu w ziarnach
- kilka sztuk liści laurowych
Składniki
Zalewa octowa
|
Przygotowanie
- Kotlety sojowe posól, zalej wrzątkiem i gotuj przez kilka minut. Odlej wodę i po ostygnięciu pokrój w paski.
- Przygotuj zalewę octową: do garnka wlej 1 szklankę octu, 3 szklanki wody, dodaję 5 łyżek cukru, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz obraną i pokrojoną w krążki cebulę. Zagotuj i gotuj kilka minut.
- Kotlety sojowe zalej gorącą zalewą i po ostygnięciu wstaw do lodówki min. na 1 dobę.
- Cebulę smaż na dużej patelni na oleju tak długo, aż się zeszkli. Dodaj rodzynki, przyprawy, cukier i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli farsz jest bardzo gęsty i się przypala, dolej trochę wody.
- Dodaj kotlety sojowe i gotuj jeszcze przez chwilę, mieszając. Przełóż do miski i po ostygnięciu schłodź w lodówce.
Ten przepis na Korzenne wegańskie „śledzie” z rodzynkami w pomidorach pochodzi z blogu Veganbanda.
Foto © Veganbanda.