krążków – Czas przygotowania około 45minut |
krążków – Czas przygotowania około 45minut
Składniki
- 1 duża cebula łagodna
- 50 g mąki z pełnej pszenicy
- 180 ml piwa
- 70 g bułki tartej pełnoziarnistej
- 15 g płatków kukurydzianych drobno rozdrobnionych, niesłodzonych
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka soli opcjonalnie
- 1 łyżeczka tymianku, oregano, papryki słodkiej, papryki chili tzw. przyprawa Cajun
- 2 łyżki płatków drożdżowych
Składniki
|
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub użyj blachy powlekanej.
- Cebulę pokrój w krążki (każdy o grubości około 1 cm). Z większych pierścieni wyciśnij mniejsze pierścienie.
- Ubij mąkę i piwo w dużej misce. W drugiej misce wymieszać bułkę tartą, zmielone płatki kukurydziane, cebulę i czosnek w proszku, sól, mieszankę przypraw Cajun i płatki drożdżowe.
- Zanurz pierścienie cebuli w cieście piwnym i dobrze przykryj. Teraz obtocz każdy pierścień indywidualnie w bułce tartej.
- Umieść krążki cebuli na blasze do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni, obrócić i piec przez kolejne 15 minut.
- Skróć czas pieczenia miękkich, mniej chrupiących pierścieni. Wyjmij z piekarnika i maczaj w keczupie lub innymi dipie.
Ten przepis na Krążki cebulowe w cieście piwnym pochodzi z książki »Stärker als Fleisch« autorstwa Rip Esselstyn
Foto © Donna Turner