Składniki
- 2 brokuły
- włoszczyzna marchewka, por, korzeń pietruszki i selera
- kilka łyżek ziaren słonecznika
- olej rzepakowy do podsmażenia
- 3 liście laurowe
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- sól do smaku
- pieprz lub ostra papryka do smaku
- 2 ząbki czosnku
Składniki
|
Przygotowanie
- W garnku na oleju podsmaż pora. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Dodaj brokuła podzielonego na różyczki. Zalej woda tak, by przykryła warzywa. Dodaj koper, przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku. Gotuj około 20 minut. Wyjmij liście laurowe i zblenduj na krem. W razie konieczności dodaj sól i pieprz.
- Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika (kilka minut, aż się zarumienią). Wlej zupę do talerza, posyp ziarnami słonecznika i wędzoną lub słodką papryką. Możesz również polać śmietaną roślinną.
- Dodatkowa wskazówka: po zmiażdżeniu lub pokrojeniu czosnku odczekaj 10 minut przed wrzuceniem go na gorącą patelnię lub do garnka. Po takim czasie czosnek można poddawać obróbce termicznej, nie tracąc jego właściwości zdrowotnych.
Ten przepis na Krem z brokułów pochodzi z blogu Veganbanda.
Foto © Veganbanda.