Krem z brokułów
Kremowa zupa z brokułów z dodatkiem wędzonej papryki, koperku i prażonych ziaren słonecznika – pełna witamin, zapewniająca uczucie sytości na długo i po prostu pyszna!
Czas przygotowania
30minut
Czas przygotowania
30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W garnku na oleju podsmaż pora. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Dodaj brokuła podzielonego na różyczki. Zalej woda tak, by przykryła warzywa. Dodaj koper, przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku. Gotuj około 20 minut. Wyjmij liście laurowe i zblenduj na krem. W razie konieczności dodaj sól i pieprz.
  2. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika (kilka minut, aż się zarumienią). Wlej zupę do talerza, posyp ziarnami słonecznika i wędzoną lub słodką papryką. Możesz również polać śmietaną roślinną.
  3. Dodatkowa wskazówka: po zmiażdżeniu lub pokrojeniu czosnku odczekaj 10 minut przed wrzuceniem go na gorącą patelnię lub do garnka. Po takim czasie czosnek można poddawać obróbce termicznej, nie tracąc jego właściwości zdrowotnych.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Krem z brokułów pochodzi z blogu Veganbanda.

Foto © Veganbanda.