Kruche rogaliki z marmoladą

sztuki Czas przygotowania około 60minut
sztuki Czas przygotowania około 60minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Do dużej miski pokrusz drożdże, dolej ciepłą wodę oraz cukier i wszytko dobrze wymieszaj. Odstaw na 10 minut. W tym czasie rozpuść margarynę (nie może być ona gorąca). Do miski z drożdżami dodaj letnią margarynę, mąkę oraz sól i dobrze zagnieć ciasto, wyrabiając przez ok 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste.
  2. Ciasto podziel na 4 kawałki. Każdy kawałek rozwałkuj, tak aby powstał okrągły kształt. Dużym talerzem wytnij kształt okręgu, a następnie nożem podziel go na osiem równych trójkątów. Na każdy trójkącik nałóż po łyżeczce marmolady i zawijaj do najszerszego do najwęższego końca. Boki powstałego rogalika sklej i wykładaj tak powstałe rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut (do zarumienienia). Przestygnięte rogaliki posyp cukrem pudrem.

© Zdjęcie: Olena, Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa