porcje |
porcje –
Składniki
- 150 g kuskusu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku duży
- 1 duża cukinia
- 200 g pomidorków koktajlowych przekrojone na pół
- 10 zielonych oliwek około
- 3 łyżki pestek słonecznika uprażone na suchej patelni
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej mięty
- sok z cytryny
- olej arganowy
- margaryny lub oleju do podsmażenia
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Cukinię umyj, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój w cienkie, długie paski. które przekrawaj tak, by uzyskać "spaghetti cukiniowe". Użyj tylko części cukinii nie posiadającej pestek.
- Wrzuć kuskus do miski, skrop łyżeczką oliwy i zalej bulionem warzywnym. Miskę przykryj na ok. 5 min, aby kuskus wchłonął cały płyn. Następnie odkryj kaszę i dokładnie ją wymieszaj, by uzyskać charakterystyczną dla niej sypkość.
- W międzyczasie na rozgrzany olej wrzuć pokrojone w drobną kostkę cebule. Gdy się zeszklą dodaj drobno posiekany drobno ząbek czosnku. Chwilę smaż, uważając by czosnek się nie przypalił, a następnie dodaj cukinię. Całość posól, popieprz i smaż do momentu, aż cukinia odrobinę zmięknie. Zdejmij patelnię z ognia. Wrzuć do niej pomidorki koktajlowe, posiekane zioła, nasiona słonecznika, pokrojone na mniejsze kawałki zielone oliwki i kuskus. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy kuskus nałóż na talerze. Skrop go sokiem z cytryny i olejem arganowym. Smacznego!
Ten przepis na Kuskus z ziołami i cukinią pochodzi z blogu True Taste Hunters.
Foto © True Taste Hunters.