Lasagne

osoby
osoby
Składniki
Sos czerwony (pomidorowy)
Sos biały
Po za tym
Składniki
Sos czerwony (pomidorowy)
Sos biały
Po za tym
Przygotowanie
Czerwony sos
  1. Podgrzej olej w garnku, wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż. Kiedy już cebula się zeszkli, dorzuć zmielony orkisz i praż przez chwilę. Następnie dodaj passatę, wodę, bulion i wszystko razem wymieszaj. Teraz doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez parę minut. W międzyczasie: wyciśnij czosnek, zetrzyj marchew na wiórki, pomidory obierz i posiekaj oraz pokrój pieczarki na plasterki.
  2. Następnie wszystkie te składniki dodaj do sosu i wszystko razem dobrze wymieszaj. Na koniec przypraw sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i odstaw garnek z gazu. (Jeśli lubisz bardziej pikantne - dodaj jeszcze przyprawę grillową lub trochę płatków chilli).
Biały sos
  1. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na margarynie w średniej wielkości garnku. Pokrojone pieczarki i botwinę (por) dorzuć do garnka i duś przez parę minut. W międzyczasie: zmieszaj mąkę z 6 łyżkami wody w kubku (miseczce) tak by nie powstały grudki i wlej do garnka. Następnie dodaj pozostałą wodę i mleko i wciąż mieszając doprowadź do wrzenia (sos powinien zgęstnieć). Teraz dopraw do smaku: płatkami drożdżowymi, bulionem, kurkumą, curry, solą i pieprzem, po czym gotuj wszystko razem na małym ogniu, aż boćwina (por) całkiem zmięknie (możesz jeszcze, według uznania, zetrzeć do tego trochę gałki muszkatołowej i/lub wmieszać pół łyżeczki musztardy).
Lasagne
  1. Nalej trochę czerwonego sosu do żaroodpornego naczynia, tak aby dno było przykryte. Teraz połóż pierwszy płat makaronu. Na to nalej część sosu białego. Znów płat makaronu, sos czerwony, płat makaronu, sos biały, płat makaronu, sos czerwony i na sam koniec kiedy już cały sos biały i czerwony jest zużyty, polej po wierzchu serem z płatków drożdżowych (wcześniej przygotowanym). Teraz wstaw lasagne do podgrzanego do 175 stopni piekarnika i piecz tak długo aż ser stanie się lekko złocisto-brązowy (około 20-30 minut).

Dodatkowa wskazówka

Pomidory obierzesz bardzo łatwo, gdy wcześniej zamoczysz je na około minutę we wrzątku.


Ten przepis na Lasagne pochodzi z książki kucharskiej »Vegan lecker lecker«, autor: Marc Pierschel (Compassion Media).

Foto © AS Food studio – Shutterstock.com

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa