porcji – Czas przygotowania około 1godziny |
porcji – Czas przygotowania około 1godziny
Składniki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- olej
- 1 gwiazdka anyżu
- 10 ziaren kolendry
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 owoce jałowca
- 2 goździki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 400 g kiszonej kapusty
- 300 ml cydru
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka ugotowanej brązowej soczewicy lub zielona
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki musu jabłkowego lub inny dżem
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- sól
- czarny pieprz
- 400 g makaronu do łazanek lub inny podobny
Składniki
|
Przygotowanie
- Na dnie dużego garnka rozgrzej olej roślinny. Cebulę pokrój w kostkę, jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Tak przygotowane dodaj na dno garnka i smaż przez 1 – 2 minuty.
- Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy i smaż kolejne 3 – 5 minut do czasu, aż cebula będzie złota i słodka.
- Kiszoną kapustę opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka, wlej cydr i gotuj bez przykrycia przez 10 – 12 minut do czasu, aż cydr odparuje. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 45 – 60 minut.
- W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron na łazanki, następnie bardzo dokładnie przelej go zimną wodą, a kiedy kapusta będzie gotowa dodaj go do garnka i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, najlepiej smakuje następnego dnia.
Ten przepis na Łazanki jabłkowe pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © Jadłonomia.