Limonkowy sernik z nerkowców

porcji
porcji
Składniki
Spód:
Masa:
Składniki
Spód:
Masa:
Przygotowanie
  1. Orzechy włoskie zmiel w młynku. Dodaj posiekane/rozdrobnione daktyle oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz w miarę spójną, lepką masę. Wyłóż nią spód (średnica 16 cm) tortownicy i włóż do lodówki.
  2. Nerkowce mocz przez noc. Gruszkę obierz i wykrój gniazda nasienne. Zetrzyj skórkę z 1 limonki, drobno posiekaj miąższ. Wyciśnij z sok z 2 kolejnych limonek. Nerkowce, mleko, gruszkę, połówkę banana, skórkę, sok i miąższ z limonek oraz ekstrakt waniliowy zblenduj na gładką masę. Może to zająć chwilę, ważne by dokładnie zblendować nerkowce. W małym rondelku wymieszaj agar z z gorącą wodą i gotuj, aż zaczną pojawiać się bąble. Przelej do masy i znów zblenduj.
  3. Masę wylej na spód i wstaw do lodówki, aż stężeje (około 2 godzin). Przechowuj w lodówce.

Ten przepis na Limonkowy sernik z nerkowców pochodzi z blogu pommes pommes.

Foto © pommes pommes.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa