porcji |
porcji –
Składniki
Spód:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki daktyli
- szczypta soli
Masa:
- 200 g nerkowców
- 1 średnia gruszka
- 1/2 średniego banana
- sok z 2 limonek
- skórka z 1 limonki
- miąższ z 1 limonki
- 1 szklanka mleka kokosowego część stała mleka
- ekstrakt waniliowy
- 3 łyżeczki agaru w proszku
- 12 łyżek gorącej wody
Składniki
Spód:
Masa:
|
Przygotowanie
- Orzechy włoskie zmiel w młynku. Dodaj posiekane/rozdrobnione daktyle oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz w miarę spójną, lepką masę. Wyłóż nią spód (średnica 16 cm) tortownicy i włóż do lodówki.
- Nerkowce mocz przez noc. Gruszkę obierz i wykrój gniazda nasienne. Zetrzyj skórkę z 1 limonki, drobno posiekaj miąższ. Wyciśnij z sok z 2 kolejnych limonek. Nerkowce, mleko, gruszkę, połówkę banana, skórkę, sok i miąższ z limonek oraz ekstrakt waniliowy zblenduj na gładką masę. Może to zająć chwilę, ważne by dokładnie zblendować nerkowce. W małym rondelku wymieszaj agar z z gorącą wodą i gotuj, aż zaczną pojawiać się bąble. Przelej do masy i znów zblenduj.
- Masę wylej na spód i wstaw do lodówki, aż stężeje (około 2 godzin). Przechowuj w lodówce.
Ten przepis na Limonkowy sernik z nerkowców pochodzi z blogu pommes pommes.
Foto © pommes pommes.