porcje – Czas przygotowania około 1-1,5godziny |
porcje – Czas przygotowania około 1-1,5godziny
Składniki
- 2 szklanki musu dyniowego z dyni zwyczajnej lub piżmowej
- 300 g makaronu kolanka, świderki lub penne
- 4 ząbki czosnku
- 0,75 szklanki mleka roślinnego sojowego lub migdałowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki bulionu warzywnego
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 0,5 łyżeczki Chili w proszku
- szczypta soli i pieprzu
- wegański parmezan
- garść świeżej natki pietruszki pokrojonej
Składniki
|
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni C. Następnie wstaw pokrojoną w duże części dynię- zależnie od wielkości, im większa dynia tym więcej kawałków (ćwiartki, ósemki).
- Upieczoną dynię obierz ze skóry lub wydrąż miąższ łyżką. Przełóż miąższ do malaksera i zmiksuj do konsystencji musu.
- Ugotuj makaron. W tym samym czasie rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć czosnek, podsmaż aż się zarumieni.
- Do malaksera z musem dyniowym dodaj czosnek, bulion warzywny, mleko roślinne, płatki drożdżowe, szczyptę soli i pieprzu oraz chili. Zmiksuj na sos- konstystencja ma być lejącą się , dość gęsta. Aby uzyskać bardziej serowy smak możesz dodać jeszcze więcej płatków drożdżowych.
- Gotowy sos wlej do rondla i gotuj przez pięć minut ciągle mieszając. Następnie dodaj makaron, wszystko razem dobrze podgrzej i wymieszaj. W tym czasie przygotuj wegański parmezan (patrz przepis poniżej).
- Gotowy makaron z sosem wyłóż na talerze, posyp wegańskim parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Wegański parmezan przygotuj według np. tego przepisu.
Ten przepis na Mac and cheese z dyni powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.
Foto: © Beata Cymerman- Fundacja Alberta Schweitzera