Mac & cheese z dyni

porcje Czas przygotowania około 1-1,5godziny
porcje Czas przygotowania około 1-1,5godziny
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni C. Następnie wstaw pokrojoną w duże części dynię- zależnie od wielkości, im większa dynia tym więcej kawałków (ćwiartki, ósemki).
  2. Upieczoną dynię obierz ze skóry lub wydrąż miąższ łyżką. Przełóż miąższ do malaksera i zmiksuj do konsystencji musu.
  3. Ugotuj makaron. W tym samym czasie rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć czosnek, podsmaż aż się zarumieni.
  4. Do malaksera z musem dyniowym dodaj czosnek, bulion warzywny, mleko roślinne, płatki drożdżowe, szczyptę soli i pieprzu oraz chili. Zmiksuj na sos- konstystencja ma być lejącą się , dość gęsta. Aby uzyskać bardziej serowy smak możesz dodać jeszcze więcej płatków drożdżowych.
  5. Gotowy sos wlej do rondla i gotuj przez pięć minut ciągle mieszając. Następnie dodaj makaron, wszystko razem dobrze podgrzej i wymieszaj. W tym czasie przygotuj wegański parmezan (patrz przepis poniżej).
  6. Gotowy makaron z sosem wyłóż na talerze, posyp wegańskim parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wegański parmezan przygotuj według np. tego przepisu.


Ten przepis na Mac and cheese z dyni powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.

Foto: © Beata Cymerman- Fundacja Alberta Schweitzera

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa