porcje – Czas przygotowania około 40minut |
porcje – Czas przygotowania około 40minut
Składniki
- 1 mała dynia ok 600-800 g
- 200 g makaronu np penne, można również użyć bezglutenowego
- 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoika
- 3 garście szpinaku świeżego
- 100 g wegańskiego sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika
- 2 łyżki oliwy
- sól
Składniki
|
Przygotowanie
- Dynię pokrój w kostkę (jeśli używasz hokkaido nie musisz jej obierać) i upiecz w piekarniku (200 st. C przez 20 min.).
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz pestki dyni lub słonecznika, następnie dodaj pokrojone na cienkie paseczki suszone pomidory. Po kilku minutach dodaj odcedzony makaron i razem wszystko chwilę podsmaż na niewielkim ogniu.
- Dodaj upieczoną dynię oraz świeży szpinak, wymieszaj i podgrzej jeszcze kilka minut. Odstaw do lekkiego przestudzenia, a następnie posyp pokrojoną wegańską fetą.