kulek |
kulek –
Składniki
Marchewkowe kulki mocy:
- 3/4 szklanki drobno startej marchewki 1 marchew
- 3/4 szklanki orzechów pekan lub orzechy włoskie; wcześniej namoczone przez 6-7 godz lub przez noc
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych lub 1/2 szklanki płatków owsianych
- 8 małych daktyli świeże, miękkie
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki goździków w proszku
- szczypta soli himalajskiej
Krem z nerkowców:
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca wcześniej namoczone przez min. 3-4 godz
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli himalajskiej
Składniki
Marchewkowe kulki mocy:
Krem z nerkowców:
|
Przygotowanie
Marchewkowe kulki mocy:
- Wszystkie składniki umieść w małej miseczce i zblenduj. Możesz użyć ręcznego blendera, że względu na małą ilość składników. Masa powinna być zwarta i kleista (to zasługa świeżych daktyli). Teraz wystarczy uformować kulki i gotowe. Najlepiej prezentują się posypane wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami. Jeśli lubisz wersję ciasta marchewkowego z kremem to skuś się na delikatny krem z nerkowców
Krem z nerkowców:
- Podobnie jak w przypadku marchewkowych kulek mocy wystarczy wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie zblendować. Krem powinien być gładki i gęsty gęsty by można go było od razu nakładać na lekko spłaszczone marchewkowe kulki. Jeśli chcesz możesz krem lekko schłodzić, wówczas będzie bardziej zwarty (za sprawą oleju kokosowego).
- Ciasto marchewkowe podane w postaci kulek gotowe. Pozostało już tylko je podać. Możesz obtoczyć je bakaliami (wiórki, orzechy), zrobić w nich dziurkę i wypełnić ją kremem lub posypać np. cynamonem lub wiórkami kakao.