szklanki – Czas przygotowania około 40 minut |
szklanki – Czas przygotowania około 40 minut
Składniki
- 500 g dyni hokkaido
- 100 g imbiru
- 100 ml soku z limonki świeżego
- 250 ml soku z pomarańczy świeżego
- 2 pomarańcze
- 7 łyżek syropu z agawy
- 0,5 łyżeczki kardamonu zmielonego
- 0,5 łyżeczki wanilii zmielonej
- 0,5 łyżeczki Agar-Agar
Składniki
|
Przygotowanie
- Dynię umyj, wypestkuj i pokrój wraz ze skórą w drobne kawałki, Kawałki dyni wrzuć do garnka.
- Imbir obierz, zetrzyj na tarce lub pokrój drobno i dorzuć do garnka z dynią.
- Następnie wlej do garnka świeży sok z pomarańczy i limetki. Pomarańcze obierz ze skóry, pokrój w duże kawalki i dorzuć do garnka z dynią.
- Do garnka wlej sok z agawy i wszystko razem gotuj na dużym gniu przez 3-4 minuty. Następnie zmniejsz nieco temperaturę i gotowuj ponownie na średnim ogniu przez 15-18 minut.
- Następnie zmiksowuj całość blenderem, a później przetrzyj przez drobne sito do innego garnka.
- Doprawić kardamonem i wanilią. Następnie wmieszaj Agar- Agar za pomocą trzepaczki i ponownie zagotuj marmoladę.
- Gorącą marmoladę nałóż do wyparzonych słoików, możesz zapasteryzować lub od razu serować na śniadanie.