klopsików – Czas przygotowania około 35minut |
klopsików – Czas przygotowania około 35minut
Składniki
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 1 papryczka chili
- 1/2 czerwonej papryki
- 3/4 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki; zalej ją 1,5 szklanki wody, odrobinę posól i gotuj na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem.
- W tym czasie pokrój w kostkę cebulę, paprykę czerwoną, chilli i czosnek. Do ostudzonej kaszy jaglanej dodaj pokrojone warzywa, kukurydzę, fasolę, przyprawy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj - masa powinna być zwarta i dość gęsta, a następnie uformuj małe kuleczki, które smaż na głębokim oleju do momentu aż się zarumienią. Gotowe kuleczki odsącz na ręczniku papierowym.
- Klopsiki serwuj w tortilli z dodatkiem świeżych warzyw oraz z dodatkiem ulubionych sosów.
Ten przepis na Meksykańskie klopsiki pochodzi z blogu Bananowe pole.
Foto © Bananowe pole.