Czas na meksykańską nutę w kuchni. Intensywne kolory i smaki, kilka minut przygotowania i smażenia i meksykańskie klopsiki na bazie kaszy jaglanej gotowe. Zawiń je w tortille, dodaj ulubione warzywa i sosy – poprostu pycha!
Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki; zalej ją 1,5 szklanki wody, odrobinę posól i gotuj na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem.
W tym czasie pokrój w kostkę cebulę, paprykę czerwoną, chilli i czosnek.
Do ostudzonej kaszy jaglanej dodaj pokrojone warzywa, kukurydzę, fasolę, przyprawy oraz mąkę.
Wszystko dokładnie wymieszaj – masa powinna być zwarta i dość gęsta, a następnie uformuj małe kuleczki, które smaż na głębokim oleju do momentu aż się zarumienią.
Gotowe kuleczki odsącz na ręczniku papierowym.
Klopsiki serwuj w tortilli z dodatkiem świeżych warzyw oraz z dodatkiem ulubionych sosów.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Meksykańskie klopsiki pochodzi z blogu Bananowe pole.