Porcje po 50 g – Czas przygotowania około 10minut plus około 8 godzin w lodówce |
Porcje po 50 g – Czas przygotowania około 10minut plus około 8 godzin w lodówce
Składniki
- 100 g wafli ryżowych
- 1 duża cebula
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 5 łyżek wody z ogórków konserwowych lub 1 łyżka octu winnego, szczypta cukru i 5 łyżek wody
- sól
- pieprz czarny
Składniki
|
Przygotowanie
- Wafle ryżowe rozkrusz palcami i odstaw na bok. Cebulę obierz, posiekaj na bardzo małe kawałki i dodaj do wafli.
- Przecier pomidorowy zmieszaj z 300 ml gorącej wody, dodaj wodę z ogórków konserwowych i wszystko razem dobrze wymieszaj z mieszanką waflowo-cebulową. Dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną metkę przed podaniem odstaw na min. 8 godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Ten przepis na »Metkę« cebulową pochodzi z książki kucharskiej »La Veganista«, autorki Nicole Just (Gräfe und Unzer).
Foto © René Riis