porcji |
porcji –
Składniki
- 80 g migdałów namoczonych
- 80 g daktyli bez pestki
- 120 ml wody
- 1 kawałek imbiru ok. 4 cm
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego Tamari
- trochę soku z cytryny lub z limonki
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki
|
Przygotowanie
- Migdały mocz w wodzie przez 12 godzin a następnie dobrze wypłucz. Jeśli daktyle są bardzo suche, to namocz je również, ale tylko przez 20 minut w 120 ml wody, żeby stały się trochę bardziej miękkie. Umyj imbir i posiekaj drobno. Następnie wszystkie składniki zmiksuj w mikserze (na szybkich obrotach), aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli jest taka potrzeba dopraw według uznania. Taki dip można trzymać w lodówce ok. 5 dni.
Ten przepis na Migdałowo-imbirowy dip pochodzi z książki Go raw be alive!, autor: Boris Lauser (Kosmos Verlag).
Foto © Rafael Pranschke/Kosmos Verlag