litr – Czas przygotowania około 20minut |
litr – Czas przygotowania około 20minut
Składniki
- 100 g płatków owsianych mniej więcej, w zależności od tego czy chcemy by mleko było bardziej kremowe
- 1 l wody
- środek słodzący według uznania, np: daktyle lub syrop z agawy
- przyprawy według uznania, np: cynamon, wanilia lub kakao
- szczypta soli
Składniki
|
Przygotowanie
- Zalej płatki owsiane wrzącą wodą i odstaw na 15 minut aby namokły. Następnie zmiksuj płatki z wodą i pozostałymi składnikami aż do uzyskania konsystencji gładkiego płynu. Tak powstałe mleko - w zależności od mocy miksera i smaku - jest już gotowe do spożycia. Ewentualnie możesz jeszcze przelać je przez gazę kuchenną lub bardzo drobne sito.
- Przechowuj tak zrobione mleko owsiane w lodówce do trzech dni. Przed użyciem dobrze wstrząśnij.
© Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt
Foto © Brent Hofacker - Adobe Stock