Hafermilch
Mleko owsiane jest zdrową i smaczną alternatywą dla mleka krowiego. Przekonaj się tutaj jak łatwo możesz go zrobić.
Porcje Czas przygotowania
1litr 20minut
Porcje Czas przygotowania
1litr 20minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zalej płatki owsiane wrzącą wodą i odstaw na 15 minut aby namokły. Następnie zmiksuj płatki z wodą i pozostałymi składnikami aż do uzyskania konsystencji gładkiego płynu. Tak powstałe mleko – w zależności od mocy miksera i smaku – jest już gotowe do spożycia. Ewentualnie możesz jeszcze przelać je przez gazę kuchenną lub bardzo drobne sito.
  2. Przechowuj tak zrobione mleko owsiane w lodówce do trzech dni. Przed użyciem dobrze wstrząśnij.
Pozostałe informacje

© Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt

Foto © Brent Hofacker – Adobe Stock