Mleko ryżowe

ml Czas przygotowania około 20minut
ml Czas przygotowania około 20minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Razem z wodą zmiksuj (na wysokim stopniu miksowania) aż do uzyskania gładkiej płynnej konsystencji. Takie mleko jest już gotowe do spożycia (w zależności od tego jak dobry mamy mikser i od własnych preferencji). Ewentualnie taką masę można jeszcze przelać przez cienki ręcznik kuchenny lub sitko tak i poczekać aż cały płyn ścieknie. Do tak przygotowanego mleka dodaj syrop z agawy (lub inny środek słodzący), przyprawy i jeszcze raz wszystko razem dobrze zmiksuj.
  2. Przechowuj mleko w chłodnej temperaturze, jest ono odpowiednie do spożycia w ciągu 3 dni. Przed spożyciem najlepiej jeszcze mlekiem dobrze wstrząsnąć, żeby wszystkie składniki były dobrze wymieszane.

© Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt

Foto © Geo-grafika - Shutterstock

Wydruk przepisu

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa