Mleko z orzechów nerkowca

litr
litr
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Namoczone przez około godzinę orzechy nerkowca wrzuć do blendera, zalej wodą i blenduj aż do uzyskania konsystencji mleka. Możesz takie mleko, według uznania posolić lub posłodzić, ale orzechy nerkowca same w sobie są słodkie i nadają mleku przyjemny słodkawy smak.
  2. Dodatkowa wskazówka: Jeśli masz zwykły blender i nieduży pojemnik, trzeba będzie połowę orzechów zalać około 2 szklankami wody i zblendować a następnie przecedzić to wszystko przez gazę, bo na pewno zostaną jakieś niezmielone resztki i porządnie odcisnąć. Potem druga część orzechów tak samo a na koniec do odcedzonego płynu ewentualnie dolej wody, żeby uzyskać pożądaną ilość mleka (1 litr).
  3. Podana tutaj ilość – 1 litr mleka z 10 dkg orzechów – nie jest czymś ścisłym i niezmiennym. Stosunek wody do orzechów możesz dowolnie zmieniać w zależności od własnych upodobań co do konsystencji, mocy smaku, przeznaczenia mleka, itd.

Ten przepis na Mleko z orzechów nerkowca pochodzi z blogu Wszystko jest w głowie.

Foto © Canva

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa