Mus czekoladowy

porcje Czas przygotowania około 10minut
porcje Czas przygotowania około 10minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostudzenia.
  2. Wodę z ciecierzycy wlej do miski, dodaj sól i przy pomocy miksera ubijaj przez 5-7 minut, aż powstanie sztywna piana. Dodawaj po łyżce cukru i dalej ubijaj. Na koniec dodaj przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką, tak aby nie opadła piana.
  3. Przelej mus do małych miseczek i włóż na godzinę do lodówki. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami lub owocowym sosem.
  4. Jeśli zamrozisz deser powstaną pyszne czekoladowe lody.

© Zdjęcie: julie208, Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa