porcje |
porcje –
Składniki
- 2 duże papryki
- 1 średnio-duża cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 g zielonego orkiszu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 400 g pomidorów posiekane
Składniki
|
Przygotowanie
- Odkrój górną część papryki, wykrój gniazdo nasienne i białe błonki. Pokrój drobno odkrojoną górę papryki, ogonek odetnij. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
- Rozgrzej olej w garnku i podsmaż drobno pokrojone góry papryki oraz cebulę, dodaj ziarna orkiszu i krótko podsmaż, następnie dolej bulion warzywny. Gotuj mieszając około 5 minut na małym ogniu. Teraz taką orkiszową masę porządnie dopraw koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Posiekane pomidory dopraw ziołami, solą i pieprzem i wylej do naczynia żaroodpornego. Następnie napełnij papryki orkiszową masą i ułóż na pomidorach w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz w piekarniku około 25-30 minut w temp. 190 stopni lub 170 stopni z termoobiegiem.
- Do tego pasuje znakomicie ryż lub makaron. Polecamy posypać świeżą bazylią lub tymiankiem.