Grzyby namocz w wodzie w temperaturze pokojowej przez ok. 1 godzinę, a następnie ugotuj wraz z soczewicą z dodatkiem 1 łyżki oleju i sosu sojowego w małej ilości bulionu (tak, aby soczewica wchłonęła cały płyn podczas gotowania).
Cebulę, marchewkę, selera i pietruszkę pokrój w malutką kosteczkę (im mniejsza, tym lepiej). Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj warzywa i smaż przez 5-7 minut, aż zmiękną. Następnie dodaj wino i duś warzywa, aż wino odparuje.
Soczewicę i grzyby przełóż do naczynia blendera i zmiksuj, ale nie za bardzo – tak aby gdzieniegdzie były widoczne całe ziarna soczewicy.
Do patelni z warzywami dodaj zmiksowaną soczewicę z grzybami, przemieszaj i podsmaż 1 minutę. Następnie dodaj przecier pomidorowy i duś jeszcze przez ok 10 minut, w połowie możesz dodać mleko sojowe. Dodaj pieprz i sól do smaku.
Makaron ugotuj wg zaleceń na opakowaniu.
Do gotowego sosu dodaj makaron i wszystko dokładnie wymieszaj.
Na talerzu obficie posyp płatkami drożdżowymi (lub wegańskim parmezanem).