duże słoiki – Czas przygotowania około 45minut |
duże słoiki – Czas przygotowania około 45minut
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowe
- 2 litry wody wrzątek lub ciepła
- 2 łyżki soli do przetworów
- 5 ząbków czosnku obranych
- kawałek chrzanu obrany, pokrojony na 2 cm kawałki
- 2 gałązki kopru z nasieniem
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki gorczycy
- liście czarnej porzeczki lub wiśni opcjonalnie
Składniki
|
Przygotowanie
- Do gotującej wody w garnku wsyp sól w proporcji: na litr wody - 1 łyżka soli. Wymieszaj.
- Ułóż ogórki ściśle w słoiku i dodaj ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, kawałek chrzanu, gałązki kopru, gorczycę i inne dodatki wedle upodobań smakowych.
- Następnie zalej wrzątkiem lub ciepłą wodą z solą, zamknij szczelnie słoik. Zwróć uwagę, żeby wieczko i szczyt słoika były suche, a ogórki całe zanurzone w wodzie. To samo powtórz z kolejnymi słoikami, po czym odstaw je na 4-5 dni.
- Na koniec przenieś ogórki w chłodne miejsce. Po 2-3 tygodniach powinny być gotowe.
Ten przepis na Ogórki kiszone powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.
Foto: © evgeniykleymenov- Shutterstock