Ogórki kiszone

duże słoiki Czas przygotowania około 45minut
duże słoiki Czas przygotowania około 45minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Do gotującej wody w garnku wsyp sól w proporcji: na litr wody - 1 łyżka soli. Wymieszaj.
  2. Ułóż ogórki ściśle w słoiku i dodaj ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, kawałek chrzanu, gałązki kopru, gorczycę i inne dodatki wedle upodobań smakowych.
  3. Następnie zalej wrzątkiem lub ciepłą wodą z solą, zamknij szczelnie słoik. Zwróć uwagę, żeby wieczko i szczyt słoika były suche, a ogórki całe zanurzone w wodzie. To samo powtórz z kolejnymi słoikami, po czym odstaw je na 4-5 dni.
  4. Na koniec przenieś ogórki w chłodne miejsce. Po 2-3 tygodniach powinny być gotowe.

Ten przepis na Ogórki kiszone powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.

Foto: © evgeniykleymenov- Shutterstock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa