Orientalna marynata z czosnkiem i sezamem

porcje Czas przygotowania około 10minut
porcje Czas przygotowania około 10minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Podpraż na patelni bez tłuszczu kminek i sezam. Obierz czosnek i pokrój na cienkie plasterki po czym podsmaż na patelni z olejem. Cytrynę przepołów i wyciśnij sok. Wymieszaj sok z cytryny, podsmażony czosnek, olej, syrop z agawy, kminek i sezam i odstaw na około 20 minut by smaki się wymieszały. Tak przygotowaną marynatę wylej np. na wegański stek, posyp solą i pieprzem i pozostaw na minimum godzinę, najlepiej dwie godziny, by dobrze nasiąknął.

Ten przepis na Orientalną marynatę z czosnkiem i sezamem pochodzi od Stefano Vicinoadio i został ułożony specjalnie na potrzeby Tygodnia na Weganie.

Foto © Stefan Nagott Photographie

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa