porcje – Czas przygotowania około 10minut |
porcje – Czas przygotowania około 10minut
Składniki
- 1 łyżka sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 2 cytryny sok
- 200 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki syropu z agawy
- sól
- pieprz kolorowy
Składniki
|
Przygotowanie
- Podpraż na patelni bez tłuszczu kminek i sezam. Obierz czosnek i pokrój na cienkie plasterki po czym podsmaż na patelni z olejem. Cytrynę przepołów i wyciśnij sok. Wymieszaj sok z cytryny, podsmażony czosnek, olej, syrop z agawy, kminek i sezam i odstaw na około 20 minut by smaki się wymieszały. Tak przygotowaną marynatę wylej np. na wegański stek, posyp solą i pieprzem i pozostaw na minimum godzinę, najlepiej dwie godziny, by dobrze nasiąknął.
Ten przepis na Orientalną marynatę z czosnkiem i sezamem pochodzi od Stefano Vicinoadio i został ułożony specjalnie na potrzeby Tygodnia na Weganie.
Foto © Stefan Nagott Photographie