Orientalische Wirsing-Rouladen
Ciekawe połączenie kapusty włoskiej, kaszy bulgur i orientalnych przypraw sprawia, że potrawa ta ma niepowtarzalny smak i aromat.
Porcje Czas przygotowania
2 – 4porcje 45minut
Porcje Czas przygotowania
2 – 4porcje 45minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Najpierw przygotuj bulgur według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj bulgur gotuje się około 10 minut w proporcjach: 1 szklanka kaszy bulgur – 2 do 2,5 szklanki osolonej wody. W ten sposób ziarenka kaszy wchłoną całą wodę i nie trzeba jej wylewać.
  2. Umyte liście kapusty zblanszuj przez 3-4 minuty w gotującej się wodzie. Najlepiej wkładaj je do garnka jeden na drugim. Następnie opłucz je pod zimną wodą. Po czym twardą łodygę liścia kapusty “poklep” odwrotną stroną noża, żeby trochę zmiękła, dzięki temu łatwiej będzie zwijać liście. Możesz także twardą część łodygi całkiem wyciąć, chodzi o to, żeby liście kapusty były sprężyste.
  3. Marchewki i cebule drobno posiekaj i zblanszuj na margarynie (oleju). Po około 3 minutach dodaj pokrojoną w paski papryczkę chili, pokrojone w kostkę daktyle, drobno posiekany czosnek, rodzynki i rozdrobnione orzechy nerkowca. Teraz wszystko smaż parę minut tak, aby marchewka trochę zmiękła (ale nie za bardzo). Następnie całość dorzuć do gotowej kaszy bulgur, dopraw solą, pieprzem i Ras el Hanout (ostatnią przyprawę najlepiej dodawaj powoli i przy tym próbuj, żeby nie było za ostre).
  4. A teraz czas na zawijanie »gołąbków«. Około 3 łyżki nadzienia nałóż na liść kapusty (można mniej lub więcej w zależności od tego jak duże są liście), po czym złóż razem dwie przeciwległe strony liścia, zawiń ciasno w »gołąbek« i przekłuj wykałaczką by się lepiej trzymało.
  5. Teraz gotowe zawinięte »gołąbki« przysmaż z obu stron, tak żeby się zarumieniły na pozostałej margarynie (oleju). Po około 5 minutach, dolej bulion z sokiem pomarańczowym i całość duś pod przykryciem przez około 20 minut – i gotowe!
Pozostałe informacje

Wskazówka

Jeśli zostało Tobie trochę nadzienia, to możesz go zaserwować obok »gołąbków« na talerzu, polewając odrobiną octu jabłkowego lub winnego – smak octo-winny doskonale skomponuje się ze słodkawym smakiem »gołąbków«. Możesz również obok »gołąbków« położyć na talerzu świeże figi – pasują do tego dania znakomicie.


Przepis na Orientalne gołąbki pochodzi z blogu Eat This.

Foto © eat-this.org