Porcja w wielkości prostokątnej formy (do pieczenia chleba) – Czas przygotowania około 60minut |
Porcja w wielkości prostokątnej formy (do pieczenia chleba) – Czas przygotowania około 60minut
Składniki
- 1 cebula czerwona
- 1,5 ząbka czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 gałązka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 250 g grzybów mogą być pieczarki
- 200 g bułki tartej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 250 g orzechów różnych
- 200 g kasztanów jadalnych
Składniki
|
Przygotowanie
- Jeśli akurat nie masz bułki tartej, zmiel dwie kromki chleba lub bułkę w mikserze do postaci bułki tartej i odstaw na bok.
- Następnie wrzuć orzechy do miksera i zmiel bardzo drobno, wręcz do konsystencji mąki (może zostać kilka drobnych kawałków) i też odstaw na bok.
- Teraz posiekaj bardzo drobno grzyby w mikserze.
- Pokrój cebulę i czosnek na bardzo małe kawałki i zeszklij na patelni lub w dużym garnku. Dodaj grzyby, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i sos sojowy, wszystko razem dobrze wymieszaj i jeszcze chwilę smaż aż grzyby staną się miękkie.
- Zmieszaj razem bułkę tartą z orzechami. Powinna powstać z tego gęsta masa - jeśli jest za sucha to dolej trochę bulionu lub wody, tak aby można było tą masę łatwo uformować.
- Rozdrobnij kasztany i dodaj do masy orzechowej.
- Umieść masę w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią aluminiową i piecz około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczeń smakuje szczególnie dobrze gdy serwowana z wegańskim sosem brązowym (pieczeniowym) oraz z pieczonymi w piekarniku warzywami.