Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki płatków owsianych górskie lub bezglutenowe - wersja bezglutenowa
- 2 szklanki maki owsianej można zmielić płatki bezglutenowe - wersja bezglutenowa
- 1/2 szklanki oleju kokosowego roztopiony
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowany
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki
Ciasto:
|
Przygotowanie
- Masa rabarbarowa: rabarbar pokrój w kostkę, dodaj kwiaty bzu (bez zielonych ogonków), cukier lub syrop i wodę. Gotuj pod przykryciem w garnku aż się rozpadnie. Dokładnie zmiksuj blenderem, dodaj chia i wystudź.
- Mąkę wymieszaj z płatkami, cukrem i cynamonem. Dodaj olej i masło. Dokładnie wymieszaj składniki rękoma. Formę o wymiarach ok. 30 na 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż około połowę masy-ciasta i dokładnie ugnieć warstwę. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Wyjmij i ostudź. Rozsmaruj masę rabarbarową a na wierzch porozrzucaj resztę masy-ciasta jak kruszonkę. Piecz jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze. Wyjmij, ostudź i schłodź kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Ten przepis na Owsianą kostkę z rabarbarem pochodzi z blogu Weganon.
Foto © jarafoti - Adobe Stock