sztuk – Czas przygotowania około 55min +75 min wyrastania ciasta |
sztuk – Czas przygotowania około 55min +75 min wyrastania ciasta
Składniki
- 400 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 200 ml mleka sojowego
- 60 g margaryny roślinnej
- 60 g cukru
- 2 łyżki mąki sojowej opcjonalnie
- szczypta soli
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 2 krople aromatu ze słodkich migdałów opcjonalnie
- 170 g dżemu wg własnych preferencji
- 1 litr oleju do smażenia np słonecznikowego lub rzepakowego
- cukier puder do posypania
Składniki
|
Przygotowanie
- Do miski wsyp mąkę, zrób w niej dołek i pokrusz lub wsyp do niego drożdże.
- Mleko sojowe podgrzej do letniej temperatury, rozpuść w nim margarynę i dodaj łyżeczkę cukru. Zalej drożdże około ¼ mieszanki mlecznej i pozostaw na 10 minut.
- Następnie dodaj resztę mieszanki mlecznej, cukier, mąkę sojową, sól, cukier waniliowy oraz aromat gorzkich migdałów i ugniataj do uzyskania jednolitej masy (uwaga: nie ugniataj mąki zbyt długo, bo masa będzie się kleić). Przykryj ciasto w misce ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 50 minut, aż podwoi swoją objętość.
- Dżem umieścić w rękawie cukierniczym (im dłuższa i cieńsza dysza, tym lepiej). Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2-3 cm i wytnij szklanką kółka (o średnicy ok. 7 cm).
- Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponownie przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 25 minut.
- Podgrzej olej w garnku o szerokim dnie. Możesz sprawdzić czy tłuszcz jest wystarczająco gorący poprzez włożenie do niego drewnianej łyżki, powinny tworzyć się wokół niej bąbelki. Musisz też pamiętać, że jeśli jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący, kawałki ciasta zbrązowieją, zanim będą gotowe w środku. Ostrożnie umieść kawałki ciasta, dolną stroną do góry, w gorącym tłuszczu i przykryj garnek pokrywką. Kiedy dolna strona będzie złotobrązowa, ostrożnie obróć pączka i usmaż drugą stronę już bez pokrywki (około 1,5 do 2 minut na każdą stronę).
- Gotowe pączki wyjmij z tłuszczu i ułóż na papierze kuchennym. Natychmiast posyp wierzch cukrem pudrem, aby cukier puder się przykleił.
- Kiedy pączki będą już lekko chłodne, można je nadziewać. Aby to zrobić, ostrożnie włóż końcówkę rękawa cukierniczego tak głęboko, jak to możliwe, w bok pączka i z wyczuciem wyciśnij dżem do środka. Jeśli to konieczne, przesuwaj końcówkę rękawa ostrożnie w prawo i w lewo, aby stworzyć więcej miejsca w środku.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © Gerold Hinzen - Unsplash